Tips goedkoop je rijbewijs halen

6 Gouden tips om goedkoop je rijbewijs te halen

Hoe kan jij zelf het verschil maken en flink besparen op de kosten van je rijlessen en goedkoop je rijbewijs halen? Bij het uitzoeken van een rijschool let je natuurlijk op de prijs van een rijles om goedkoop je rijbewijs te halen. Een goede vergelijking tussen rijscholen laat zien dat de verschillen klein zijn, als je kijkt naar alle kosten voor het goedkoper halen van je rijbewijs. Naast rijlessen heb je ook nog te maken met je theoriecursus, theorie examen, Gezondheidsverklaring en het CBR rijexamen. En dan kan je ook nog kiezen voor een individueel theorie examen, tussentijdse toets en een faalangstexamen, om maar eens alle mogelijkheden te noemen.

Tip 1: Start je rijopleiding met een proefrijles

Een proefrijles is een hele goede manier om te besparen op je rijlessen. Tijdens een proefrijles weet je precies hoeveel rijlessen je nodig hebt om je rijbewijs te behalen. Het voordeel dat je vooraf weet hoeveel rijlessen je nodig hebt en prijsafspraken met de rijschool maakt over je rijopleiding. Vaak zie je dat starten zonder proefrijles met bijvoorbeeld 20 rijlessen er toe leidt dat je denkt daar mee klaar te zijn, maar toch steeds rijlessen moet bijkopen. Je rijschool zegt dat je nog niet klaar bent voor het rijexamen en je blijft steeds weer opnieuw rijlessen bijkopen. Maak het halen binnen budget van je rijbewijs ook een verantwoordelijkheid van je rijschool en vraag bij je rijschool door of dit alle rijlessen zijn die je nodig hebt om voor je rijbewijs en haal goedkoop je rijbewijs.

Tip 2: Gratis herexamens

Daarnaast kun je misschien ook afspraken maken over garanties. Draag jij of draagt je rijschool op voor de kosten van eventuele herexamens? Een rijexamen kost al snel €325 en gemiddeld de helft van alle examenkandidaten bij het CBR heeft sowieso een herexamen. Dus de kans dat ook jij een herexamen moet doen is zeer groot. Veel leerlingen hebben gespaard voor het halen van het rijbewijs en houden geen rekening met tegenvallers en moeten dan stoppen. Later je rijlessen oppakken is vaak weer opnieuw beginnen en je bent meer rijlessen kwijt. Gratis herexamens houdt niet in gratis rijlessen, maar dat wat je aan je rijexamen bespaart, kan je nu wel gebruiken voor je rijlessen, je hoeft niet te stoppen en jij haalt je rijbewijs.

Tip 3: Spreek je rijlessen overdag af

Een auto onder controle krijgen is met 6 á 8 lessen wel gelukt. Nadat je weet hoe je moet autorijden ga je aan de slag om verschillende verkeerssituaties te oefenen. Je leert het meest door overdag te rijden. Overdag rijdt er namelijk veel meer verkeer dan in de avonduren. Vraag bij jou rijschool of er ook in het weekend gereden wordt. Probeer tijdens je rijopleiding zo vaak als mogelijk overdag te rijden. Overdag krijg je veel meer de kans om zo veel mogelijk verkeerssituaties te oefenen. Rijlessen in de avond zijn te eenvoudig, er is veel minder verkeer om mee te oefenen. Je haalt overdag meer uit je rijles, je hebt dus minder rijlessen nodig, bespaar geld en haal je rijbewijs goedkoop.

Tip 4: Rij twee rijlessen achter elkaar

Zorg dat je in blokuren je rijlessen rijdt in plaats van een enkele rijles. Tijdens een rijles moet je altijd iemand naar huis brengen en weer ophalen en ben je meer heen en weer aan het rijden dan dat je daadwerkelijk aan het lessen bent. Plan daarom samen met je rijinstructeur dubbele rijlessen. Zo leer je het meest en heb je minder rijlessen nodig en haal jij goedkoop je rijbewijs.

Tip 5: Les meerdere keren per week

Wanneer je leert autorijden is het in je voordeel om meerdere keren per week af te spreken. Als je slechts 1x in de week een rijles afspreekt, ben je meer dan de helft van je rijles tijd kwijt aan herhalen. Hierdoor blijft er veel minder tijd in je rijles over voor het aanleren van nieuwe dingen en heb je dus meer rijlessen nodig. Dit kan al snel heel wat rijlessen per rijopleiding schelen en haal jij goedkoop je rijbewijs.

Tip 6: Spreek met je rijschool af in het rijexamen gebied

Doe je er tijdens je rijles langer dan 20 minuten over om in het examengebied te komen, dan besteed je wel heel veel tijd aan heen en weer rijden. Het is dan een stuk goedkoper om centraal met je rijschool af te spreken in plaats van thuis ophalen. Met 20 minuten heen en 20 minuten terug, gebruik je de rijles als dure taxirit. Natuurlijk zit jij achter het stuur, maar het is steeds dezelfde weg en leer je niets nieuws. Het openbaar vervoer is een stuk goedkoper dan je rijles en heb je OV studentenkaart dan is het wel heel snel geld besparen goedkoop je rijbewijs halen.

Vanaf morgen? Dat kan!
Plan je gratis proefrijles

Heb je nog vragen?