Gezakt voor je rijexamen?

Waar ben je op gezakt tijdens je rijexamen?

De zenuwen, een ingreep, het verkeer om je heen, fietsers, voetgangers, je kijkgedrag, plaats op de weg, het naderen van kruispunten allemaal onderdelen die in de weg kunnen staan van het halen van je rijbewijs. Ben je gezakt, dan is de teleurstelling groot, maar zet je er over heen. Het is nu niet gelukt, maar met de aanwijzingen van de examinator weet je waar aan kunt werken.

Examen uitslagformulier

Na afloop van het rijexamen wordt er met het examen uitslagformulier door de examinator aangegeven welke onderdelen onvoldoende waren. Bespreek dit met je rijinstructeur en maak een lesplan voor de vervolg rijlessen.

Kijken

De meesten zakken op het onderdeel “kijken”. Wat houdt “kijken” eigenlijk in? Het juiste kijkgedrag, gaat natuurlijk verder dan de juiste volgorde bij het wisselen van rijbaan, of het naderen van een kruising. Hoe eerder je iets ziet, hoe meer tijd je hebt om te beslissen wat jij gaat doen. Juist dit inzicht in het verkeer wordt herkend door de examinator en maakt dat je het rijbewijs verdient.

Het naderen van een kruispunt en vaak te hard  op een kruising afrijden, is ook onderdeel waar men vaak op zakt. Naast dat het gevaarlijk is, geef  jezelf te weinig tijd om goed te kijken en een inschatting te maken om veilig en vlot (dus niet hard) de kruising te nemen.

Puntjes op de “i”

Plaats op de weg en bochten rijden, behoort tot de lesstof van je eerste rijlessen, doe je dat goed tijdens je rijexamen, dan laat je gelijk zien dat je de verkeerstheorie en de lesauto volledig onder controle hebt. Denk hier bijvoorbeeld aan correct voorsorteren en duidelijk het verschil laten zien tussen een kleine, naar links en een grote bocht naar rechts.

Al met al heb je gezien dat het halen van je rijbewijs niet onderschat mag worden, maar overdrijf het voor je zelf ook niet. Stap er overheen en richt je met positieve zin op het herexamen. Gebruik de komende weken goed, stap zo snel mogelijk weer in lesauto en spreek minimaal een keer per week met je instructeur af voor een rijles. Continuïteit in je rijlessen en gericht werken aan de hand van het examenuitslagformulier geven je de grootste kans van slagen.

 Hoeveel tijd zit er tussen je rijexamen en het herexamen?

Het CBR heeft gesteld dat je op zijn vroegst twee weken na je rijexamen opnieuw herexamen mag doen, ga er vanuit dat het gemiddeld 5 tot 6 weken duurt voor het nieuwe rijexamen.

Wat betekent de uitbraak van het Corona-virus voor de wachttijden?

Door de uitbrak van het Covid-19 virus, zullen we er rekening mee moeten houden dat de wachttijd minimaal een keer zo lang kan duren. Wij vragen hiervoor begrip. Het CBR heeft toegezegd dat ze voor de examens, rijtesten en toetsen extra capaciteit inzetten.

Vanaf morgen? Dat kan!
Plan je gratis proefrijles

Heb je nog vragen?