Eisen aan coach begeleid rijden

Coach begeleid rijden is meer dan alleen inzittende

Een coach is één van de belangrijkste dingen die jonge bestuurders nodig hebben wanneer zij net hun autorijbewijs hebben behaald. Het is niet alleen spannend voor de jongeren, maar ook voor de coaches die de jongeren op een goede manier moeten begeleiden. De begeleiders zijn er om hun eigen rij ervaringen mee te geven aan de nieuwe generatie bestuurders.

Autobestuurders die net hun rijexamen hebben behaald willen zo veel en zo vaak mogelijk de weg op. Ze mogen tenslotte nu de weg op. Omdat je voor de bestuurder een voorbeeld bent is een goede voorbereiding heel belangrijk.

De coach deelt namelijk zijn ervaringen in het verkeer met de jongere. Het is belangrijk voor een beginnende bestuurder dat er goed op hem of haar wordt gelet en dat er invloed wordt uitgeoefend op het weggedrag. De coach zorgt ervoor dat de jongere vanaf 18 jaar veiliger de weg op gaat en dat hiermee de verkeersveiligheid in Nederland wordt vergroot.

Eisen voor de coach begeleid rijden

Wat zijn eisen om coach te worden:

  • minimaal 27 jaar oud zijn.
  • minimaal 5 jaar in het bezit van een autorijbewijs
  • geen verleden met alcohol cursussen en of gedragscursussen.
  • mag niet onder invloed zijn van verdovende middelen tijdens het begeleiden.
  • geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen
  • een geldig rijbewijs kunnen tonen

De RDW toetst of de opgegeven coach aan de eisen voldoet. Wanneer dit niet het geval is wordt dit schriftelijk vermeld aan de jongere. Het belangrijkste is dat de bestuurder al een autorijbewijs in zijn of haar bezit heeft. De bestuurder kan dus al rijden en hoeft dat niet meer te leren. De coach is een begeleider en geeft geen rijles. Hij is dus geen rij instructeur. Voor de jongere is de coach een aanspreekpunt en een helpende hand om situaties in te schatten.

Begeleiderspas online aanvragen

Online kan je een begeleiderspas aanvragen en is een pasje met daar op de namen van je begeleiders, jij als 17-jarige hebt de begeleiderspas samen met je rijbewijs bij je als je gaat autorijden. De pas kost 25 euro en komt boven op de kosten van je rijbewijs.

Boete

Tot je 18e moet je met een begeleider autorijden. Wanneer je door de politie wordt aangehouden en er zit geen begeleider naast je of de begeleider is onder invloed van drugs en of alcohol, dan heb je een probleem.  Het rijbewijs wordt onmiddellijk ingevorderd er moet een boete van 100 euro worden betaald. Wanneer je 18 bent moet je weer opnieuw een theorie-examen en een praktijkexamen afleggen.

Aansprakelijkheid coach

Als de jongere een overtreding begaat of een ongeluk krijgt dan is dit de verantwoordelijkheid van de bestuurder. Hij of zij bestuurt het voertuig. De coach is niet aansprakelijk. Het zijn de zelfde regels als voor iedere andere automobilist in Nederland

Elke auto is geschikt om aan de proef mee te doen. Aan de buitenkant van de auto hoeven geen stickers of andere opvallende punten te zitten. Het enige waaraan je kan zien dat iemand meedoet met het begeleid rijden (2todrive), is de begeleiderspas.

 

Vanaf morgen? Dat kan!
Plan je gratis proefrijles

Heb je nog vragen?