Bijzondere verrichtingen auto rijexamen

Rijexamen CBR

Het rijexamen bij het CBR is de laatste fase van jouw rijopleiding. Tijdens het rijexamen krijg je opdrachten van de examinator. Deze worden bijzondere verrichtingen genoemd. Bijzondere verrichtingen moet je met een voldoende afleggen tijdens het CBR rijexamen om te slagen voor het rijbewijs. De examinator geeft tijdens het rijden van een examen aan wanneer je deze verrichtingen moet doen.

Bijzondere verrichtingen

Een examinator kan tijdens het rijexamen kiezen uit een drietal opdrachten die de kandidaat moet uitvoeren. Het kan zijn een keeropdracht, een parkeeropdracht en of een stopopdracht. Gemiddeld is het zo dat een examinator er twee uitkiest die een kandidaat moet uitvoeren. Een extra opdracht is de hellingproef. Een examinator kan deze steekproefsgewijs kiezen.

Stopopdracht

Het doel van een stopopdracht is dat je zo kort mogelijk achter een ander voertuig stopt. Stoppen kan je zowel aan de rechter- als aan de linkerzijde van de rijbaan doen. Jij moet als bestuurder ervoor zorgen dat je kiest voor een veilige plaats en de juiste doorstroming.

Keeropdracht

Het keren in dezelfde straat en in tegengestelde richting weer verder rijden. Ook hier is het weer van belang dat je een juiste positie kiest om een keeropdracht uit te voeren.

Parkeeropdracht

Als een examinator jou de opdracht geeft om een parkeeropdracht uit te voeren, dan krijg je een locatie waarbij je zo dicht mogelijk bij moet parkeren. Dit kan bijvoorbeeld de ingang van een winkelcentrum zijn. Jij als bestuurder bepaalt hoe je de auto parkeert.

Tips voor de bijzondere verrichtingen

  • Wees duidelijk voor het overige verkeer, geef indien nodig een signaal met richtingaanwijzer.
  • Bewaar je rust, neem de tijd en handel goed.
  • Indien je moet parkeren, doe dit het liefst vooruit. Achteruitrijden is het minst veilig en het is lastiger om het overzicht te behouden.

Zo gaat het bij het bij het rijexamen

 

Vanaf morgen? Dat kan!
Plan je gratis proefrijles

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

088-0042300 ma t/m vrij 09:00-17:00
088-0042300 ma t/m vrij 09:00-17:00
Via WhatsApp06 83 80 51 11Stuur een e-mailAntwoord in 2 uurVia FacebookAntwoord in 1 uur
AdresBoompjes 40
3011XB Rotterdam