Wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Hoeveel mag je trekken met je Rijbewijs B

Met rijbewijs B mag je achter je personenauto of bestelauto een aanhangwagen of caravan hangen. Deze mag niet zwaarder zijn dan 750 kilo. Dat is dus het gewicht inclusief laadvermogen dat de aanhanger of caravan maximaal mag hebben.

Wanneer heb je een rijbewijs BE nodig?

Is de aanhangwagen of caravan wel zwaarder dan 750 kilo, dan moet er aan twee voorwaarden worden voldaan:

  1. De caravan is inclusief laadvermogen niet meer dan het leeggewicht van de auto.
  2. De toegestane maximum massa van de totale combinatie is niet meer dan 3500 kg.

Voldoet de aanhangwagen of caravan aan deze twee voorwaarden, dan mag je met een rijbewijs B gewoon achter het stuur kruipen. Zo niet, dan zal iemand met een rijbewijs BE de auto moeten besturen.

Trekkracht

Niet elke auto mag een caravan trekken. Naast de wettelijke eisen die aan de trekauto worden gesteld moeten de auto en de caravan ook ‘bij elkaar passen’ voor je kunt spreken over een veilige combinatie met comfortabel rijdrag.

De meeste auto’s zijn niet speciaal ontworpen om een caravan te trekken. Autofabrikanten bepalen samen met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) hoe zwaar de caravan achter een bepaald type auto mag zijn: het maximaal trekgewicht.

Wettelijke eisen

In de wet staat dat de auto niet meer mag trekken dan het maximaal trekgewicht. Dit gewicht staat vermeld op het kentekenbewijs. Is het maximaal trekgewicht bijvoorbeeld 1200 kg, dan mag het werkelijk gewogen gewicht nooit meer zijn dan 1200 kg (ook al zou het maximaal toegestane gewicht van de caravan hoger mogen zijn). Houdt er rekening mee dat je gauw 200 รก 250 kg aan bagage meeneemt, waardoor bij een maximaal trekgewicht van 1200 kg, het afleverings gewicht van de caravan niet meer dan 950 kg zou moeten zijn.

Gewichtsverhouding auto en caravan

Slingerende caravans en beelden van caravans op hun zijkant. Het is de schrik van elke kampeerder. Een belangrijke oorzaak van een slingerende caravan is een verkeerde gewichtsverhouding tussen auto en caravan. Om veilig en comfortabel te kunnen rijden moet de auto zwaarder zijn dan de caravan. Een goede gewichtsverhouding is 75%. Stel dat de auto 1000 kg weegt dan zou de caravan niet meer moeten wegen dan 750 kg. Let op: hoe lager dit percentage, hoe beter het is.

Als de caravan (veel) zwaarder is dan 75% van de auto, dan heeft de auto niet genoeg ‘overwicht’ over de caravan. De auto kan de caravan dan niet de baas blijven als de caravan onverwachts gaat slingeren.

Vanaf morgen? Dat kan!
Plan je gratis proefrijles

Heb je nog vragen?