Zwanger en je rijbewijs halen

Zwanger en je rijbewijs halen

Er is veel onzekerheid rondom autorijlessen tijdens de zwangerschap. Vrouwen weten vaak niet of het wettelijk gezien mag. Of dat er misschien een limiet zit aan hoe lang voor de uitgerekende dag ze nog mogen lessen. Wees gerust het mag.

Wettelijk geen beperking om je rijbewijs te halen

Er bestaat geen wettelijke beperking met betrekking tot het nemen van rijlessen tijdens de zwangerschap. En zwangere vrouwen mogen auto rijles nemen tot de dag van hun uitgerekende bevalling.

Mocht je je rijbewijs toch niet binnen de termijn halen, houdt er dan wel rekening mee dat vrouwen aangeraden wordt om een aantal weken te wachten alvorens weer achter het stuur te zitten.

Vanwege zwangerschap geen rijexamen

Wanneer je hoogzwanger bent en je moet rijexamen doen, dan heeft de examinator van het CBR de mogelijkheid om jou examen niet door te laten gaan. Reden: Het is te gevaarlijk om te rijden. Hoewel er geen vaste regel voor is adviseren we leerlingen daarom om geen rijexamen te doen na 32 weken zwangerschap.

Geen restitutie bij het niet doorgaan van het rijexamen

De examinator kan doordat de buikomvang te groot is en hierdoor het ongeboren kind en moeder in gevaar komen, het rijexamen niet door laten gaan. Let hier dus wanneer je een rijexamen gaat plannen. De kosten voor het rijexamen krijg je namelijk niet terug wanneer het rijexamen niet doorgaat.

Vanaf morgen? Dat kan!
Plan je gratis proefrijles

Heb je nog vragen?