Navigatie gebruiken tijdens je rijexamen

Gebruik navigatie verplicht tijdens CBR rijexamen

De examinator kan tijdens het rijexamen bij het CBR ervoor kiezen dat je gebruik moet maken van het navigatiesysteem bij het onderdeel zelfstandig rijden tijdens je rijexamen.

Door het gebruik van de navigatie in de leswagen, wil het CBR zelfstandigheid in het verkeer bevorderen. Bovendien zijn steeds meer auto’s standaard uitgerust met een navigatie systeem. Dus het kan geen kwaad als je alvast voorbereid wordt op het gebruik van navigatie. Uit onderzoek bij ongevallen blijkt dat het gebruik van navigatie apparatuur en met name als het gebruik van de navigatie onbekend is leidt dit tot grotere risico’s.

Zelfstandig rijden

Zelfstandig rijden vormt een belangrijk onderdeel tijdens het rijexamen en gebeurde tot nu toe alleen op oriëntatiepunten of basis van een cluster van opdrachten (meerdere aanwijzingen).

Zonder  hulp van een examinator

Het zelfstandig een route rijden duurt ongeveer 10 a 15 minuten van de totale 45 minuten die er voor het rijexamen staat. Jij als leerling moet de navigatie zelf in kunnen stellen. Als er met de navigatie wordt gereden kan de examinator kiezen voor de kortste of snelste route en/of  snelweg mijden. Je krijgt de opdracht om een adres in te voeren en dit gebeurt altijd met een stilstaande leswagen. Vanaf het inschakelen van de navigatie is het de bedoeling dat je je weg vervolgt met hulp van de apparatuur.

Zelfstandig en veilig tot verantwoorde keuzes komen

Tijdens de instructies van de navigatie moet je laten zien dat je de aandacht kan verdelen tussen de informatie die wordt getoond en/of verteld en de verkeerssituaties. Je wordt niet beoordeeld op het blijven volgen van de route of het bereiken van de bestemming. Je moet zelfstandig en veilig tot verantwoorde keuzes komen.

 

Vanaf morgen? Dat kan!
Plan je gratis proefrijles

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

088-0042300 ma t/m vrij 09:00-17:00
088-0042300 ma t/m vrij 09:00-17:00
Via WhatsApp06 83 80 51 11Stuur een e-mailAntwoord in 2 uurVia FacebookAntwoord in 1 uur
AdresBoompjes 40
3011XB Rotterdam