Rijbewijs ophalen bij de gemeente

Ophalen rijbewijs

Je bent geslaagd voor het rijexamen bij het CBR. Nu wil je zo snel mogelijk het rijbewijs in handen hebben zodat je de weg op kan.Het rijbewijs moet je persoonlijk bij de gemeente aanvragen en ophalen. Als je een rijbewijs aanvraagt moet je het volgende meenemen:

  • Een pasfoto
  • Een geldig identiteitsbewijs

Na het aanvragen kun je na ongeveer 5 werkdagen het rijbewijs bij de gemeente ophalen.

Aanvragen rijbewijs

Ga nooit rijden als je het rijbewijs nog niet hebt. Als je geslaagd bent, wordt de verklaring van rijvaardigheid en de verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register.

De registratie van de verklaring van rijvaardigheid is een 12 maanden geldig, de registratie van de verklaring van geschiktheid 1 jaar.

Een verklaring van geschiktheid wordt door  het CBR afgegeven. Dit gebeurd door het invullen van de Gezondheidsverklaring.

Een verklaring van rijvaardigheid is een verklaring dat jij het praktijkexamen met een voldoende heb behaald.

Spoed aanvraag rijbewijs

Het is ook mogelijk om je rijbewijs sneller in jou bezit te hebben. Dit kan door middel van een spoedaanvraag. Bij de gemeente waar je het rijbewijs op de normale manier aanvraagt kan je ook de spoedaanvraag doen. Een spoedaanvraag is duurder dan een normale aanvraag. Net als bij een normale aanvraag verschillen deze prijzen per gemeente.

Als je al een normale aanvraag hebt lopen, dan kan je de aanvraag niet meer omzetten naar een spoedaanvraag.

Geldigheid rijbewijs

Het rijbewijs is geldig totdat je 70 jaar bent. Om de 10 jaar dient het rijbewijs opnieuw aangevraagd te worden. Dit kan komen vanwege medische redenen of omdat je ouder bent als 60 jaar, kan het rijbewijs een kortere geldigheidsduur krijgen. Vanaf 70 jaar  is een medische keuring verplicht.

Als buitenlander een rijbewijs aanvragen

Wanneer je als buitenlander een rijbewijs wilt behalen en daarna wilt aanvragen, dan dien je in het jaar van de aanvraag minimaal 185 dagen (6 maanden) in Nederland te zijn ingeschreven. Deze eis geldt niet als je tijdelijk (maximaal 4 jaar) in het buitenland heb gewoond en kan aantonen dat je voor die tijd minimaal 10 jaar onafgebroken in Nederland heb gewoond.

Kosten rijbewijs

De gemeentes mogen de prijs voor een rijbewijs zelf bepalen.

Vanaf morgen? Dat kan!
Plan je gratis proefrijles

Heb je nog vragen?