Tips waar je op moet letten tijdens je rijexamen

Waar moet je op letten tijdens je rijexamen?

Tijdens het rijexamen dien jij aan de examinator te laten zien dat jij alles onder de knie hebt wat betreft autorijden. Je moet vooral zorgen dat alles wat je tijdens de lessen hebt geleerd tijdens het examen in praktijk brengt.

Examenkandidaten hebben vaak het idee dat ze precies aan het beeld moeten voldoen dat de examinator graag ziet. Dit zorgt er in sommige gevallen voor dat kandidaten langzamer gaan rijden om geen fouten te maken. Een examinator kan je ook op te langzaam rijden laten zakken. Doe dit dus niet en rijd zoals je tijdens je normale rijlessen hebt gedaan.

Wat wil de examinator van het CBR nu precies zien?

De examinator wil in eerste instantie van de kandidaat zien dat jij:

  • veilig rijdt
  • met aangepast tempo rijdt
  • besluitvaardig is
  • zelfstandig handelt
  • initiatief neemt i.p.v. een afwachtende houding aanneemt

Controle tijdens het rijden

Wat de examinator graag wilt voelen is dat jij met iemand meerijdt die alles onder controle heeft. De examinator is een passagier en jij bepaalt en maakt keuzes. Als je dat overtuigend kunt doen, voelt de examinator zich op zijn gemak. Je wordt niet alleen beoordeeld op je technische kunnen. Het gevoel van de examinator is ook enorm belangrijk.

Houding en gedrag

Het is dus niet alleen belangrijk dat je kunt autorijden, maar ook je houding en optreden zijn van wezenlijk belang bij de beoordeling. Het gaat bij autorijden niet om het optellen van goede en foute dingen, maar het gaat vooral om gedrag en houding in het verkeer.

De eerste indruk van een examinator is ook enorm belangrijk. Een kandidaat die vriendelijk en zelfverzekerd bij een examinator aan tafel komt maakt een heel andere indruk dan een kandidaat die met knikkende knieën binnenkomt en fluisterend zijn naam noemt. Als deze trend zich doorzet tijdens het rijden dan zul je begrijpen dat dat het gevoel van de examinator zal verstevigen.

De meestgemaakte fouten van het rijexamen

De informatie die het CBR deelt in dit filmpje is voor rij-instructeurs, maar iedere leerling kan hier ook zijn voordeel mee doen. Vandaar dat we dit met je delen.

 

Vanaf morgen? Dat kan!
Plan je gratis proefrijles

Heb je nog vragen?