Wat is een BNOR rijexamen?

Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid

Wanneer je binnen vijf jaar vier keer bent gezakt voor het CBR rijexamen ga je de volgende keer naar een BNOR examen, ook wel bekend als het staatsexamen.

Hoe ziet het BNOR examen eruit?

Het BNOR rijexamen is niet makkelijker dan het CBR rijexamen. De eisen die het BNOR stelt aan je rijvaardigheid liggen in de wet vastgelegd en zijn hetzelfde als bij het CBR.

Het BNOR examen duurt 70 minuten

Veel BNOR kandidaten zijn erg zenuwachtig voor het examen. Het BNOR maakt daarom gebruik van andere locaties dan de normale CBR locaties. Ook is er extra tijd beschikbaar. Een BNOR examen duurt 70 minuten. Voorafgaand aan het BNOR examen gaat de examinator een gesprek aan met de kandidaat en eventueel de instructeur. Dit kan gaan over de voorgaande examens die de kandidaat bij het CBR heeft gehad.

Beter voor de zenuwen

De routes zijn hetzelfde als de routes bij een normaal praktijkexamen bij het CBR. Tijdens het rijden doet de examinator er alles aan om jou op je gemak te stellen. Zo nodig wordt het voertuig langs de kant van de weg gezet om de zenuwen tot bedaren te laten komen. De duur van het echte praktijkgedeelte (dus deelnemen aan het verkeer) is in principe niet veel langer dan bij het reguliere CBR rijexamen. Na het rijden vindt er een gesprek plaats over de gereden route en wordt de uitslag bekend gemaakt door de examinator van het staatsexamen.

Wat neem je mee naar het BNOR examen?

Naar het BNOR examen neem je een geldig identiteitsbewijs mee. Tenslotte neem je een ingevuld zelfreflectie-formulier mee naar het BNOR examen. Deze kun je van tevoren bij je rij-instructeur krijgen. Het behaalde theorie-examen is bekend bij het CBR. Je hoeft hier dus geen bewijs van mee te nemen.

Kosten BNOR rijexamen

Het CBR rekent een toeslag voor het BNOR rijexamen en kost 27,75 euro meer. De aanvraag van je BNOR rijexamen wordt op dezelfde manier gedaan als een CBR rijexamen.

Wachttijden BNOR rijexamen

De ervaring leert dat de wachttijden voor een BNOR rijexamen bij het CBR langer zijn.

Vanaf morgen? Dat kan!
Plan je gratis proefrijles

Heb je nog vragen?