Rijexamen aanvragen

Wanneer vragen jullie mijn rijexamen aan?

Omdat je bij ons snel je rijbewijs kan halen, is het al mogelijk om direct na je proefrijles het examen te reserveren.

Het rijexamen zit in je pakket en vragen we voor je aan als het pakket betaald is en je ons via de website van het CBR hebt gemachtigd.

Tijdens het machtigen van je rijschool, vraagt het CBR ook om je medische verklaring in te vullen en aan het CBR te betalen. Dat kan je dan online in een keer samen met het machtigen regelen. Een medische verklaring is maximaal een jaar geldig en kost € 41,00.

En vanaf 1 mei 2024 moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat.

Zijn er wachttijden?

Je kan in de regel binnen 8 a 10 weken op examen. In deze tijd zullen we er echter rekening mee moeten houden dat dit een keer zo lang kan zijn. We zijn afhankelijk van de beschikbare capaciteit bij het CBR en die is grillig. Door een tekort aan examinatoren en na de pandemie zijn er achterstanden bij het CBR.

Gedurende het jaar kunnen de wachttijden ook langer zijn, vooral in de zomerperiode of aan het einde van het jaar. Vanwege de grote vraag naar examens en beperkte beschikbaarheid bij het CBR vanwege vakanties en feestdagen, moeten we rekening houden met langere wachttijden. We vragen hiervoor je begrip.

Als het nodig is om je examen sneller te regelen, zijn er mogelijkheden waarbij we je kunnen helpen. Neem contact met ons op en we kijken direct wat de snelste beschikbare examendatum is.

Geldig theoriecertificaat

Voor het reserveren van een rijexamen moet je vanaf 1 mei 2024 ook een geldig theoriecertificaat hebben. Om ons te machtigen hoef je nog geen geldig theoriecertificaat te hebben.

Hoe machtig ik RijLESS.nl voor het rijexamen?

RijLESS.nl vraagt namens jou je rijexamen aan. Hiervoor moet je ons wel toestemming geven, en dat doe je door ons te machtigen op de website van het CBR. Ga naar mijn.cbr.nl klik op “Inloggen met DigiD” en log in met je DigiD-gegevens.

Kies vervolgens “Zoek op rijschoolnummer” en vul het rijschoolnummer 3396W8 van RijLESS.nl in. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam, maar dit heeft geen invloed op de plaats waar je examen zal plaatsvinden.

Nadat je ons hebt gemachtigd bij het CBR, ontvangen wij een e-mail ter bevestiging van je toestemming. Jij ontvangt zelf ook een e-mail ter bevestiging.

Zodra we je examendatum hebben gereserveerd, ontvang jij automatisch een uitnodiging van het CBR met de datum en tijd van je rijexamen op hetzelfde e-mailadres dat je hebt gebruikt voor je DigiD.

Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan gratis aan via Digid.nl. Binnen 5 dagen ontvang je een activeringscode. Zorg ervoor dat je je inloggegevens goed onthoudt.

Zo gaat het bij een CBR praktijkexamen

Ik gebruik medicijnen, mag ik rijexamen doen?

Gebruik je medicijnen die het reactievermogen verminderen, te herkennen aan een gele sticker op de verpakking,  laat dit aan ons en je instructeur weten.

Het kan zijn dat je dit bij het CBR dient te vermelden en dat het CBR vooraf toestemming moet geven of je rijexamen mag doen.

Bij medicijnen met een rode sticker mag je beslist niet achter het stuur van een wagen.

Ik kan mijn rijexamen niet rijden

Een rijexamen kan niet zo maar geannuleerd worden. Eenmaal gereserveerd, kan na 24 uur alleen het CBR je rijexamen annuleren.

De regels die het CBR hanteert zijn streng en onze ervaring is dat ze een annulering alleen met hoge uitzondering doen. Neem met ons contact op en we proberen je te helpen.

Vanaf morgen? Dat kan!
Plan je gratis proefrijles

Heb je nog vragen?